В надпревара с времето

Времето е единственото измерение, върху което нямаме контрол. Като се замисля… Ние не може да управляваме нито едно от измеренията дори и пространствените. На пръв поглед ако имаме стая, където стените, таванът и подът са разграфени с различни чертички, то имаме възможност да поставим топче или друг удобен обект във всяко положение (дори и да стои подпряно на стойка или да виси от тавана) и винаги може да снемем координатите… Да, ама не… докато си правим безобидни експерименти, нашата планета се опитва да догони Слънцето в обиколката му около центъра на Млечния път. Скоростите са толкова големи, че дали имаме +/- 1 метър нещата са се променили с километри за това време.

Това е и причината по физика да ни казват, че си избираме отправна координатна система – или място, спрямо, което да си определим позицията, сменим ли системата, позицията се променя.

Тук пък идва и интересното наблюдение, че ако следваме Теорията за Големия взрив, времето пък е единственото измерение с прието начало, което не се променя. Да, може би ще ни е трудно да кажем със сигурност, кога е започнало всичко, но времето си има начало.

Така и започва надпревата с него. Възприемаме само 4 измерения, трудно е да си представим как биха изглеждали 5 или 6. Представете си – времето не е лъч, а обект, който променя положението си в друга измислена 3 мерна система, където всеки вектор е време, тогава движението на този обект от т. А до т. Б може да опише по безброй много начини и да означава, че да тръгне от една времева точка до друга може да се мине по различни времеви пътища, сега нека си предствим, че точката не е една, а са безброй и БУУУМ! Създадохме концепция за 6 измерен свят с безброй много 4 измерни светове в него. От тази перспектива може да заключим, че всъщност вероятността нещо да стане е 1, защото броят на възможностите е практически безкраен.

От тук се ражда и простичкият въпрос: Кои сме в това необятно времево-пространство? Ние сме нищо! толкова малко, че дори не си струва да говорим по този въпрос


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *